Image Alt

BRIGADA COMPAÑERAS CONTRACORRIENTE

LAGs solidaritetsbrigade Colombia/Norge våren 2020LAGs vår-brigade 2020 reiste til Colombia 1.februar. Der fikk vi oppleve Semana Camilista i Bucaramanga og uteopphold hos familier og organisasjoner i regionen Sur de Bolivar. Regionen preges av ELNs sterke tilstedeværelse, palmeoljeplantasjer, gruver og kokaplanter.

I midten av mars ble vi like overrumplet av Koronapandemien som resten av verden, og vårt brigadeeventyr ble avlyst på dagen. 13. og 14. mars satt 10 skuffede jenter på fly tilbake til Norge. Hjemme i Norge fortsatt brigadens aktivitet over nett.

Med lukkede grenser begynte norske bønder å rope varsko om behov for arbeidskraft. Med dette ble en idé plantet i brigaden: Når vi ikke kunne lære av småbønder i Colombia kunne vi støtte og lære om den norske småbonden. Halvannen måneder etter den tvungne returen var brigaden på vei ut på uteopphold nummer to på fire forskjellige norske gårder. Derfor fikk brigaden vår et unikt innblikk i industrialiseringen av jordbruket i et globalt perspektiv.?

Da vi skulle velge navn til brigaden vår fant vi ut av vi gjerne vil oppkalle oss etter en heltinne. Brigaden vår består bare av kvinner. Heltinnen fant vi i den norske folkepoesien. Vi fant også et dikt av André Bjerke som handler om nettopp denne kvinnen. «Og sjelden var en dame som fikk plass i et eventyr så eventyrlig trassig», skriver han blant annet. Den teksten lagde vi melodi til, det ble vår sang. Det kan være vanskelig, til og med uforståelig, å være kritisk til og gå imot et system. Derfor er vårt forbilde, vår heltinne og ledestjerne, kjerringa mot strømmen. Det beste i oss er i slekt med henne.