BRITT ARNESTAD

Mangeårig medlem av Kvinneutvalget i LAGMøte med en sterk kultur

Jeg er takknemlig for å ha fått være med på en utrolig reise over mange år med menneskemøter og opplevelser i Guatemala som har fått stor betydning i mitt liv, det aller meste gjennom samarbeidet med enkeorganisasjonen CONAVIGUA. Hvordan velge et tema for en lapp i dette havet av sterke inntrykk? Jeg har lært så mye!

Prosessen min mot å lage en lapp har vært lenge i tenkeboksen. Etter hvert formet det seg et ønske om å la denne lappen symbolisere mine møter med mayakulturen. Kulturen som har samlet og gitt styrke til folket i kampene de har kjempet. Denne kulturen var en gave å bli litt kjent med. Kvinnene har vært synlige kulturbærere med sine symbolske, fargerike klær.

Det har vært stor endring fra mine første reiser i Guatemala tidlig på 90-tallet hvor jeg opplevde at mye av deres urgamle mayatro og ritualer i stor grad var skjult, seremoniene ble gjemt i huler — og til de siste reisene hvor seremoniene blir holdt helt åpent, og jeg har vært så heldig å få delta.

Jeg ble forklart gjennom påskefeiring i Santiago Atitlan hvordan de smeltet sammen sin gamle mayatro med den offisielle katolske, slik at noe ble bevart og dyrket på den måten. Folk jeg snakket med understreket at kulturen har vært en bærende kraft gjennom alt det vonde de har blitt utsatt for.

Jeg har fått oppleve hvordan et Maya-ritual møysommelig blir bygget opp spesielt for den enkelte feiring i tråd med mayakosmologien og kulturens holistiske filosofi hvor alt betyr noe: himmelretning, farger, duft, urter og blomster, energier. De har også delt sine metoder for å bygge mental helse etter krig med vold og overgrep. Vi kunne møtes i dette arbeidet, jeg fant likhetspunkter med kreativt terapeutisk arbeid her hjemme.

Opplevelsene har fått betydning for min retning og holdning i livet og vært en motvekt til vårt stress og sløsesamfunn. Jeg har møtt stolthet, styrke og visdom – og ikke minst mot hos kvinnene med så sterk og voldsom historie, et folk som landets mektige menn i mange år helst skulle sett utryddet.

Ordene på lappen belyser en kamp mot vold og undertrykkelse som folk og som kvinner. Mayakulturen har gitt styrke og støtte i denne kampen for et verdig liv og ivaretakelse av moder jord.

Augustin som jeg snakket med i en fjell-landsby på en av de tidlige reisene sa «Kulturen har båret oss gjennom kampen». Hans sitat har fått plass på den gule fargen i sør.

På den røde fargen i øst har jeg skrevet deler av skriften fra en minneplate over ofrene for massakre i San Jose Patcho, reist i Aldea Lenoa 22/11-1992: «Brødre og venner, vi vil ikke tillate at denne bestialiteten fortsetter. Aldri mer hemmelige kirkegårder».

Ord fra RosalinaTuyuc (leder for Conavigua) har fått plass på den blå fargen i vest. «Samholdet, styrken og vår egen stemme kan få oss kvinner til å bli en del av samfunnet».

På den hvite fargen i nord taler fredsprisvinner Rigoberta Menchu gjennom et av sine dikt: «Tierra mia, madre de mis abuelos, Quisiera calmar tu dolor, llorar tu lagrima» (mitt land, mine forfedres mor, jeg skulle gjerne roe din smerte, gråte din tåre)

Teknikk og materiale:

Påsydde elementer på svart stoff

Land:
Gruppe:
Tema: