Solidaritetsbrigade Chiapas, Mexico 2012
Den 17. september 2017 (6´Batz´ i Mayakalenderen Cholq’ij) deltok LAG´s brigadister fra Colombia og Guatemala på en protestaksjon for å støtte reinbeitedistriktene Gåebrien Sijte og Saanti Sijte i kampen mot Stokkfjellet vindkraftprosjekt. Denne erfaringen ble til bokkapittelet «Solidaritet uten grenser» i LAG´s 40 årsjubileumsbok I dag er fortsatt alltid (2018):
«Baajh vaeride årrodh! La fjella leve! ¡Qué vivan las montañas!
Det ropes på sørsamisk, norsk og spansk. Samer, miljøvernere og andre støttespillere er samlet på et lite bygdetun i Selbu kommune i Sør-Trøndelag. Vi er samlet for å forsvare fjellene mot vindkraftutbygging som Trønder Energi har fått konsesjon til å gjennomføre på Stokkfjellet, midt i det viktige kalvingslandet for reindrifta. Sammen med oss står fire brigadister fra Colombia og Guatemala, med knyttneven høyt hevet. De er på ukjent territorium, men ikke i en fremmed kamp. Det er langt mellom Abya Yala og Sápmi, men brigadistene er smertelig klar over hvor viktig kampen for land, vann og territorium er for urfolks språk, kultur og overlevelse som folk – også her i nord» (Fjellheim, 2018:84).
Grenseløs kamp:
Både i Sápmi og Latin-Amerika opplever urfolk økt press på sine landområder, samt strukturell diskriminering i lovverk, politikk og samfunnsholdninger. En global trend vitner om at etterspørselen etter mineraler, kraft og andre naturressurser øker, og truer urfolks kultur- og livsgrunnlag. I møte med sterke nasjonale og internasjonale økonomiske interesser, utfordres retten til selvbestemmelse over ressursene. De som tar til orde og står på barrikadene for sine rettigheter opplever å bli kriminalisert, ydmyket, og omtales som radikale bråkmakere som hindrer utvikling. Det kan derfor være verdifullt å trekke paralleller, og dra lærdom av hverandres erfaringer, ikke minst for å kunne stå sterkere sammen mot felles utfordringer.
Mye tyder på at LAG er i ferd med å anerkjenne at kampen for demokrati, rettferdighet og fred, også må styrkes her i Norge. I denne prosessen spiller brigadene, fra både Norge og Latin-Amerika, en sentral rolle. Møter på tvers av territorier og kamper er ikke bare med på å bidra til gjensidig organisatorisk læring, men er også med på å forsterke bevisstheten om at solidariteten er gjensidig, grenseløs – og slik, enda mer kraftfull. Det gjelder ikke bare i møte med den samiske kampen, men med alle som kjemper mot kapitalismens undertrykkende strukturer» (Fjellheim, 2018:88).
(Utdrag fra bokkappitlet «Solidaritet uten grenser» publisert i LAG´s 40 års jubileumsbok I dag er fortsatt alltid, Solidaritet forlag, 2018:84-90)
Glassperler, ulltråd og sener fra reinsdyr brodert på bomullsstoff.