Image Alt

MILARAY IRRIBARRA

LAG-aktivistWünelfe

Wünelfe er et mapuche-symbol som kan beskrives som en åttekantet stjernefigur eller oktogram. Figuren representerer morgenstjernen eller Venus. Ifølge de første kroniker av Arauco-krigen, bar ulike Mapuche-hærer Wünelfe på flaggene til krig mot koloni-spanjoler.

Wünelfe brukes nå av Mapuchefolket som et symbol på motstand. Mapuche er den største urbefolkningsgruppen i Chile og de har vært undertrykt gjennom mange år av den chilenske staten. Vold og undertrykkelse fortsetter dessverre i Mapucheland, eller Wallmapu. Hver eneste dag blir Mapuchesamfunn angrepet av militærpoliti eller spesialstyrker. Mange Mapuche har vært angrepet, pågrepet eller drept av statsagenter. I de siste årene har det vært mer oppmerksomhet og chilenere har vist solidaritet. Men overgrep fortsetter, og det er dessverre ingen som har tatt ansvar for dette, selv om flere og flere tilfeller av vold har blitt avslørt.

Derfor sier vi Mapuche: Amulepe taiñ weichan; kampen vår fortsetter. Etter 500 år kjemper vi videre. Inntil vår nasjon blir anerkjent, vårt språk offisielt og landene våre returnert.

Teknikk og materiale:

Perler og søm på blått stoff

Land:
Gruppe:
Tema: