Image Alt

VILDE HAUGSNES

Solidaritetsbrigade Brasil 2015«Ni una menos»- Ikke en mindre

Denne lappen var opprinnelig et trekantet banner som ble laget på en workshop på Frivillighetshuset organisert av LAG Oslo og LAG Blindern noen dager før 8.mars 2020.

8. mars feiret vi i sprutende regn, men med en ufattelig bra stemning. LAG hadde bra oppmøte med trommegruppa i front. Det var både sanger og kamprop. Vi delte også ut svarte sørgebånd til de oppmøtte med følgende påskrift

«De svarte bånda synliggjør vår sorg; tusenvis av medsøstre og kamerater har blitt drept og blir fortsatt drept over hele verden. Det er for å tvinge makta til å huske, og for å minnes de som mangler. På Kvinnemøte til Zapatistene i desember 2019 ble det svarte symbolet foreslått til 8.mars, ikke bare for å vise vår kollektive sorg, men også for å vise vår kollektive kraft.»

«Ni una menos» kommer fra den store Argentinske protest bevegelsen som startet i 2015 for å sette fokus på kvinnedrap og vold mot kvinner. Ni una menos – Ikke én mindre ble slagordet. Navnet oppstod da en mann uttalte seg etter et kvinnedrap (femicidio), og sa: «Det er da bare én mindre [kvinne i samfunnet]». Bevegelsen har siden spredt seg videre til resten av Latin- Amerika, USA og Europa.

8. mars 2020, vi marsjerte, sang og danset. Vi hilste våre kamerater med rop og varme klemmer. Lite viste vi at dette skulle være den siste virkelige stor samlingen av mennesker vi skulle ha dette året. Kanskje 8.mars 2021 blir den neste store samlingen?

Teknikk og materiale:

Maling på stoff med påhengt svart bånd

Land:
Gruppe: