Image Alt

TASSIANA BARRETO

Deltaker på sør/sør-brigade i Guatemala 2016, fra De Jordløses Bevegelse (MST) Brasil.Herr Merida forteller….

Det første jeg gjorde da jeg kom til Guatemala var å tilbringe litt tid med Merida familien. Mens jeg gikk over eiendommen med Herr Merida fortalte han meg om hvordan han hadde erobret eiendommen. Han tilbragte over 10 år i USA, mens konen og barna var i Costa Sur i Guatemala. I perioden han bodde i USA var familie forholdet basert på at han sendte penger til familien. Han hadde dårlige jobber uten rettigheter. Merida brukte penger på å overleve der, ivareta familien og i tillegg spare så han kunne kjøpe seg et stykke land. Merida hadde ulike opplevelser, en overlevende blant mange brødre og søstre som er død, fengslet, forsvunnet på veien til et bedre liv i USA.

Jeg husker med glede den gåturen på eiendommen til Merida i starten av oppholdet i Guatemala. Han visste meg med stolthet sin produksjon basert på agroøkologiske prinsipper. Han hadde mange ulike frukter og grønnsaker, mye avokado, vi samlet sammen litt forskjellig for å ta med oss. Han kuttet ned en bananklase. Jeg gikk bort for å hjelpe til og han sa til meg «vær forsiktig med banaklasene, den lager flekker [på klærne}». Da jeg så ned merket jeg at den alt hadde vært borti saften fra bananklasen og den hadde laget en flekk på buksen min, det ble brunt med en gang. Vi begynte å le. Jeg fortsatte gjennom Guatemala, stolt over det latin-amerikanske folket og bananflekken på buksen som gjorde at jeg kunne fortelle denne historien. Cabal!

Jeg forstod etter hvert hvordan emigrasjon til USA var noe vanlig for det Guatemalanske folket. Under resten av utvekslingen forstod jeg at så godt som alle familiene jeg ble kjent med hadde noen erfaringer med det å leve ulovlig i USA eller forsøkene på å dra til Nord- Amerika. Mange av historiene var tragiske. Uten visum må man reise på land. Jeg fikk høre at mange kvinner tok p-piller for å unngå å bli gravid av voldtekter de ble utsatt for langs veien. Mannen til en venninne overlevde ikke den fysiske utmattelsen, med lite mat og vann, og nådde aldri frem til grensen, han døde. Hun fikk aldri sørge over hans kroppen da den ble forlatt et eller annet sted i Nord-Mexico.

Det jeg opplevde under utvekslingen- alle historiene fra folk, organisasjonene, mayaenes motstandskamp og kjempende kvinner – Som inspirere meg i min daglige kamp. Tusen takk kjære Guatemala, hvor CIA gjennomført sitt første kupp, hvor den Nordamerikanske imperialismen med sin militærstyrke og ideologi har holdt deg underordnet. Guatemala, med ditt modige folk, som dro til fjells for å overleve og modig kjempet for frihet.

Teknikk og materiale:

Del av bukse fra brigadeopphold.